CMR18-752 Crystal Millefiori Disk – Pink Red (1kom)

43 RSD

  • Facetovani disk – Twist Flat Round 18x18x8 mm
  • Materijal: Staklo
  • Tip: Millefiori
  • Obrada: Facetovano
  • Zemlja porekla: Kina
  • Cena je data za 1 komad

Na zalihama

Količina:

Opis

Millefiori

Ovo je italijanska reč i prevodi se kao „hiljadu cvetova“. Termin je u upotrebi od sredine 19-og veka a pre toga im je naziv bio „mozaične perle“.

Ovakve perle su bile poznate još u doba Feničana da bi u srednjem veku bile zaboravljene. Tehnika izrade je ponovo obnovljena u 15. veku u Veneciji. Bile su izuzetno popularne u Africi tokom 19. veka pa su ih evropski trgovci u razmeni sa afričkim plemenima koristili kao sredstvo plaćanja za zlato, slonovaču, palmino ulje, pa čak i robove.

Interesovanje za ove perle je nestalo u vreme dva Velika rata, što je razumljivo, i pale su u zaborav do pojave hipi pokreta krajem 60-ih godina 20-og veka. Među hipicima su bile popularne pa su postale opet tražene i izuzetno cenjene, naročito kad je ovaj hipi trend postao planetarno prihvaćen.

Iako se termin vezuje za Veneciju, centar masovne proizvodnje milefiori perlica se premestio u Kinu. S obzirom na jeftinu radnu snagu i ogromno tržište sa više od milijardu ljudi (20% svetske populacije) to je sasvim razumljivo.

Tehnologija izrade milefiori perli se nije menjala i one se još uvek prave ručno. Zbog načina izrade, svaka perla je jedinstvena i razlikuje se po dizajnu i varijaciji boja.

Cvetići i šare u ovim perlama čini ih odličnim dodatkom svačijem asesoaru tokom proleća i leta. Dobro se uklapaju sa svim vrstama odeće: nose ih sa džinsom ili suknjom ili lepom letnjom haljinom. Pa čak i sa večernjom „malom crnom“. Jednostavno rečeno, milefiori su perle za svaku priliku.

Kristalne milefiori sa facetama na površini su nov trend u izradi ovih prelepih perlica sa dugom istorijom.

Dodatne informacije

Color