KAM_Čaroit Diskovi 10mm (kom)

45 RSD

  • Poludrago kamenje – Čaroit
  • Perle nepravilnog oblika – Diskovi, Novčići
  • Dimenzija 10mm x 3-4mm
  • Prečnik rupe: 1,2 mm
  • Cena je data za 1 komad

Na zalihama

Količina:

Opis

ČAROIT

je redak silikatni mineral složenog hemijskog sastava. Proces nastajanja ovog kamena je specifičan i zato su rudna nalazišta ograničena na uske regije u Sibiru. Opisan je i komercijalizovan 1978. godine ali se za njega zna duži niz godina.

Kad je u pitanju izgled, ČARIOT spada u grupu dragulja specifičnih i prepoznatljivih po izgledu, a često se opisuje kao „neprirodno lep“. U jednom kamenu je zastupljen širok dijapazon ljubičastih boja: od jorgovana do lavande, i od svetlih do tamnih nijansi, koje se vlaknasto vrtlože i prepliću. Kamen poseduje izvestan stepen svetlucavog isijavanja, koji u kombinaciji sa jedinstvenim bojama i izvesnom mestimičnom prozračnošću, navodi ljude da veruju da je kamen laboratorijski sintetizovan ili poboljšan bojenjem. ČAROIT se može javiti sa prugama zelene, crne i narandžaste boje koje su rezultat primesa u kamenu.

Ne postoje poznati, službeno prihvaćeni tretmani i poboljšanja za ovaj kamen, tako da je on jedan od retkih dragulja koji se ne tretiraju a uprkos tome ima veoma skromnu cenu.

Pošto je relativno mek, nakit od ovog kamena nije za svakodnevno nošenje. Idealan je za priveske, minđuše, ogrlice i broševe.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Što se tiče navedenih metafizičkih ili isceliteljskih svojstava kamenja, ona su prikupljena iz različitih izvora i ta informacija je navedena kao zanimljivost a ne kao preporuka za lečenje medicinskih stanja.

Dodatne informacije

Color