KAM06_Labradorit (01) 6mm (kom)

33 RSD

  • Poludrago kamenje – Labradorit
  • Okrugla perla
  • Dimenzija 6 mm
  • Prečnik rupe: 1,3 mm
  • Cena je data za komad

Na zalihama

Količina:

Opis

LABRADORITE

Ovaj kamen je dobio ime po kanadskoj provinciji Labrador, gde je krajem 18-og veka, prvi put pronađen i opisan od strane gemologa. U tom periodu se uvodi na evropsko tržište i postaje vrlo tražen kamen jer su svi očarani tajanstvenim plavo-zelenim isijavanjem. Inuiti su ga nazivali „vatreni kamen“, smatrajući da je severna svetlost (Aurora Borealis) zarobljena u njemu i pripisivali su mu isceliteljske moći. Labradorit nije ekskluzivan samo za Kanadu već se može naći i u Meksiku, Rusiji, Ukrajini i na Madagaskaru.

Labradorit se u metafizičkom smislu smatra jednim od najmoćnijih zaštitnika. Pomaže pojedincu da vrati energiju i posebno je koristan ljudima koji imaju sklonost da rade previše. Iako nije povezan ni sa jednim horoskopskim znakom, ovaj kamen je jako privlačan osobama i znaku i podznaku Raka.

Labradorit je (kao i Mesečev kamen) feldspat sa opalescentnim šilerom (ŠILER – optička pojava prelivanja i igre boja u draguljima i mineralima koja varira od mlečnog do metalik. Obično se vidi samo ispod površine, što je rezultat prelamanja i odbijanja svetlosti od tankih lamela koju čini kristalna rešetka).

S obzirom da ima slojeve, podložan je lomu ako ga udarite prejako ili ako izvršite veliki pritisak na njega. Iz tog razloga, većina dizajnera koriste Labradorit samo za dizajniranje minđuša, privezaka i ogrlica jer su narukvice i prstenje podložni udarcima, i na taj način kamen može izgubiti svoja privlačna svojstva.

Omiljeni metalni tonovi za kombinovanje sa ovim kamenom su srebro a zavisno od boje isijavanja kamena, kombinuje se sa svetlo zelenim Prehnitom, zelenim Žadom i Smaragdom;  ili, plavim Safirom, Akvamarinom i Apatitom. Perle od kristala, svojom sjajnom bljeskavošću, takođe su omiljene za kombinovanje sa ovim kamenom.

Kao i drugo kamenje iz porodice feldspata (Mesečev kamen, Amazonit), Labradorit je osetljiv na visoke temperature, abrazive i hemikalije. Za čišćenje upotrebiti blagu sapunicu i čistu vodu. Čuvajte nakit od Labradorita u mekim tkaninama, da bi ste sprečili gnječenje i grebanje kamena.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Što se tiče navedenih metafizičkih ili isceliteljskih svojstava kamenja, ona su prikupljena iz različitih izvora i ta informacija je navedena kao zanimljivost a ne kao preporuka za lečenje medicinskih stanja.

Dodatne informacije

Color