OP_Sedef (6) 4mm – Pastel Red (20kom)

78 RSD

  • Mother of Pearl
  • Okrugla perla – farbana, glatka, polirana
  • Materijal: oklop bisernih školjki – sedef
  • Dimenzija: 3,6 mm
  • Cena je data za 20 komada

Nema na zalihama

Opis

Mother of Pearl – sedef

Sedef je unutrašnji deo oklopa bisernih školjki. Od srednjeg veka je bio korišten u evropskoj, istočnoazijskoj i islamskoj verskoj umetnosti. Od Viktorijanske ere sedef počinje da se koristi i za izradu i ukrašavanje: dugmadi, brojčanika satova, kutija za nakit, drški pištolja, escajga, muzičkih instrumenata (gitare, mandoline, tamburice), i td.

Školjka sa svojom sedefnom oblogom je „majka“ iz koje se „rađa“ biser, pa zato postoji verovanje da nakit od sedefa pruža ljubav i umirujuću majčinsku zaštitu od negativnih uticaja spolja.

Ovi oklopi  se režu, oblikuju i poliraju u procesu stvaranja fantastičnih perlica. Pored perli koji se pravi od ovog materijala, često se koristi u izradu privezaka koji su izgravirani i obrađeni u formi kameja kao i drugih većih komada različitog oblika koji čine fokalnu tačku kreiranog nakita.

Pri dizajniranju, topla bela boja sedefa se izvanredno kombinuje sa zemljanim tonovima kao što su topaz, ćilibar, čađavi kvarc. Za elegantan dizajn, kombinuju se sa ostalim nijansama perli od školjki, biserima ili elementima u boji zlata.

Nakit i predmeti sa ukrasima od sedefa se održavaju čistom vodom ili blagim rastvorom sapunice. Tvrdokorne mrlje ukloniti prstima ili mekom krpom a nikako četkom koja može oštetiti porozne spoljašnje delove.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Dodatne informacije

Color