KAMCH_Turmalin – Nugget (5gr)

395 RSD

  • Poludrago kamenje – Turmalin Rainbow
  • Perle nepravilnog oblika – Nugget
  • Dimenzija 8-12×8 mm
  • Može se nanizati 12-13cm
  • Prečnik rupe: 1 mm
  • Cena je data za pakovanje od 5 grama

Na zalihama

Količina:

Opis

TOURMALINE

Kod ljubitelja poludragog kamenja i dizajnera nakita, turmalin je na vrhu top liste omiljenih dragulja. Sve moguće kombinacije boja koje možete da zamislite su sadržane u ovom kamenu. Postoji verovanje da je ta šarenolikost posledica putovanja kroz dugu i da je duga ostavila sav sjaj i kolorit u ovom kamenu. Naziv turmalin potiče od cejlonske (Šri Lanka) reči tura mali koja ima značenje „nepoznati dragulj mešanih boja“. Na evropsko tržište je ovaj kamen počela da uvozi početkom 18-og veka, holandska Istočnoindijska Kompanija kao kuriozitet, da bi zadovoljila potražnju bogate buržoazije za novitetima i interesantnim draguljima.

Iako je najčešća boja crna, turmalin se može pronaći u svim duginim bojama i može oponašati bilo koju boju nekog drugog dragulja. Npr. dragulji na ruskoj kruni iz 17-og veka, za koje se smatralo da su rubini su ustvari turmalini. Izuzetno retka boja turmalina je ružičasta. Poslednja carica Kine je poznati obožavalac ove nijanse turmalina i pasionirano je kupovala velike količine ovog kamena. Tokom života je kupila skoro tonu ovog kamena iz rudnika Himalaja u Kaliforniji (SAD). Kad je umrla, glava joj je postavljena na jastuk od izrezbarenog ružičastog turmalina.

Smatra se da turmalin pomaže osobama sa slomljenim srcem, vraća ljubav i raspršuje emocionalnu bol. Smiruje negativne emocije, promoviše fleksibilnost misli i otvorenost, unosi mudrost u korelacijama prema drugim ljudima. Kamen je poznat i kao talisman umetnicima i pesnicima, jer se smatra da podstiče kreativnost. Sve boje turmalina su snažne i svaka osoba ima različitu reakciju na ovaj kamen.

Turmalin je mineral kristalni silikat bora koji sadrži primese elemenata kao što su aluminijum, gvožđe, magnezijum, natrijum, litijum ili kalijum. Stepen tvrdoće po Mohs-u je 7-7,5.

Kao i kod svih dragulja, zaštitite turmalin od ogrebotina i oštrih udaraca koji bi ga mogli oštetiti. Izbegavajte izlaganje drastičnim temperaturnim promenama koje mogu uzrokovati pucanje kristala. Najbolji način za čišćenje zaprljanog nakita od ovog kamena je sa blagim rastvorom sapunice u mlakoj vodi, ispiranje i sušenje mekom krpom.

Od šarenih perli turmalina možete izdizajnirati narukvice, priveske, minđuše i druge komade nakita. Kamen možete kombinovati sa perlama prozirnog kristala kvarca, sjajnim akvamarinom i perlama u zlatnim nijansama. Swarovski kristal ružačastih i zelenih boja, peridot, crni oniks, gajeni biseri ili kvalitetni biseri od stakla ili kristala kao i perlice od plemenitog metala, daće notu egzotike i luksuza vašem nakitu od turmalina.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Što se tiče navedenih metafizičkih ili isceliteljskih svojstava kamenja, ona su prikupljena iz različitih izvora i ta informacija je navedena kao zanimljivost a ne kao preporuka za lečenje medicinskih stanja.