KAM04_Mesečev kamen 4mm (10kom)

153 RSD

  • Poludrago kamenje – Mesečev kamen, Moonstone
  • Okrugla perla
  • Dimenzija 4 mm
  • Prečnik rupe:  mm
  • Cena je data za 10 komada

Nema na zalihama

Opis

MESEČEV KAMEN

(Moonstone) je feldspat sa bisernim i opalescentnim šilerom (ŠILER – optička pojava prelivanja i igre boja u draguljima i mineralima koja varira od mlečnog do metalik. Obično se vidi samo ispod površine, što je rezultat prelamanja i odbijanja svetlosti od tankih lamela koju čini kristalna rešetka).

Mesečev kamen je korišten za ukrašavanje od davnih vremena. Stari Rimljani su verovali da je ovaj kamen okamenjeni mesečev snop svetlosti i da prikazuje sliku Dijane, boginje svetlosti , života i lova. Početkom 20-og veka, u periodu Art Nuvo, Mesečev kamen postaje izuzetno popularan kod umetnika i zlatara.

Kao i drugo kamenje iz porodice feldspata (labradorit, amazonit), Mesečev kamen je osetljiv na visoke temperature, abrazive i hemikalije. Za čišćenje upotrebiti blagu sapunicu i čistu vodu.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Dodatne informacije

Color