Poludragi kamen

KAM_Apatit 8mm – Poligon (kom)

66 RSD

  • Poludrago kamenje – Apatit
  • Pravilan poligon
  • Dimenzija 8 mm
  • Prečnik rupe: 1 mm
  • Cena je data za komad

In stock

Količina:

Product Description

APATIT nije pojedinačni mineral nego fosfatna mineralna grupa koja se sastoji od miksa apatita (kalcijum fosfat) sa hlorom, fluorom i hidroksilnom grupom, pa upravo različit sadržaj pojedinih grupa u kamenu, daje različite boje i nijanse. Apatit je zapravo mineral od koga su izgrađeni zubi i kosti svih kičmenjaka.

Od metafizičkih svojstava koja mu se pripisuju, spomenućemo da smanjuje apetit, povećava kreativnost i moć razumevanja; i poboljšava koncentraciju. A što se tiče horoskopskih znakova, odgovara znaku Blizanaca.

Kristali apatita se mogu fasetirati ali se kamen uglavnom oblikuje i polira u okrugle perle, grumenje i kabošone. Ovaj kamen je nežan i veoma osetljiv na hemikalije, abrazive i visoku temperaturu.  Za čišćenje ovog kamena koristite blagi rastvor sapunice sobne temperature i meku krpu koja neće ogrebati i oštetiti kamen.

Apatit reflektuje divnu kristalno-plavu boju koja asocira na boju tropskih mora. Morsko-zeleni sjaj ovog kamena se može naglasiti perlama u boji srebra, kao i biserima, pa su te perle i dobar izbor za kombinovanje sa apatitom. Perle od kamena apatita su idealne za izradu ogrlica i minđuša, ali ne i narukvica, iz razloga što je u pitanju mek kamen koji može biti lako ogreban i oštećen. Na Mosovoj skali tvrdoće minerala (od 1 do 10), ovaj kamen ima ocenu – 5.

OPŠTE NAPOMENE

U većini slučajeva pri obradi poludragog kamenja, naročito onog poroznijeg, površina se uglavnom tretira raznim polimerima, voskovima ili plastikom, koji treba da zaštite kamen, poboljšaju izgled i obezbede dužu trajnost. Iz tih razloga se mora voditi računa da GEM materijal ne bude izložen intenzivnim sunčevim zracima, visokim temperaturama i da ne dođe u kontakt sa hemikalijama (aceton, alkohol).

Što se tiče navedenih metafizičkih ili isceliteljskih svojstava kamenja, ona su prikupljena iz različitih izvora i ta informacija je navedena kao zanimljivost a ne kao preporuka za lečenje medicinskih stanja.

Additional Information

Color

Tirkiz